Uitroeien?
Sleedoorn in de tuin. Het prikt en groeit als bloemkool.
Het gonst er van de bijtjes die voor de bestuiving zorgen.
En dat wilden we maar liefst weg???? Nee, het besluit staat vast. Laat maar staan.
Want na even googlen kwam ik meer te weten over deze plant uit de rozenfamilie.
De gedroogde bloesem is prima voor een heerlijk, vochtafdrijvend kopje thee. En bevat heel wat vitamine C.
De vruchten (na de vorst) kan je verwerken tot jam,vruchtenlikeur of vruchtensap. Vanaf Juli zal ik er de sleedoornpage (vlinder) kunnen spotten. En dat is dan weer goed voor de fotografie!
Een recept voor de thee :
Neem één eetlepel bloesem per kop. Ongeveer 2 minuten laten trekken. Aanbevolen wordt niet meer dan 1 kop per dag te nuttigen.
Een recept voor sleedoornsap of moes :
Van de vruchten kan sap of gelei gemaakt worden.
Voeg per 500 gram een 1/2 liter water toe en breng dit aan de kook daarna direct weer af laten koelen .
Vervolgens de vruchten ontdoen van de pit. Het vruchtvlees pureren en op smaak brengen met rietsuiker.
Eventueel aanlengen met water om er sap van te maken