Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Enfin en France !
Publicité
Archives
Newsletter
Enfin en France !
Visiteurs
Depuis la création 34 884
29 septembre 2009

St. Hilaire

Een cultureel hoogtepunt in de Carcassès.
St. Hilaire, halverwege tussen Limoux en Carcassonne.
Archeologische overblijfselen duiden erop dat  het gebied door de Romeinen werd bewoond. Dankzij de abdij kreeg het dorp in de Middeleeuwen enigzins betekenis. De huizen zijn gebouwd rond de abdij. In 1574 wordt het dorp volledig vernield door brand, aangestoken door de protestanten. In de loop van de 19de eeuw zorgt de wijnbouw ervoor dat het dorp een nieuwe opleving kent. Er worden nieuwe huizen van standing gebouwd met versierde deurposten en raamlijsten.

De monniken van St Hilaire ontwikkelden rond 1531 een witte mousserende wijn : de Blanquette zoals ze nu heet.
Het klooster en de abdijkerk is zeker een bezoek waard. Vooral de "sarcofaag" van Saint Sernin, gemaakt in wit marmer door de beeldhouwer "Maître de Cabestany" Zijn sporen kan je ook volgen in Spanje (Catalonie en Navarra), Frankrijk (Pyrénées Orientales en Aude) en in Italië (Toscanië).

abdij_st_hilaire  abdij_st_hilaire2  abdij_st_hilaire3  detail_sarcofaag_saint_sernin_in_st_hilaire  sarcofaag_van_saint_sernin_in_st_hilaire  detail_sarcofaag_saint_sernin_in_st_hilaire2  interieur_kerk_st_hilaire  kelder_abdij_st_hilaire  preekstoel_abdij_st_hilaire  expositie_Petit_Peuple_abdij_st_hilaire  tuin_abdij_st_hilaire  tuin_abdij_st_hilaire2  terras_st_hilaire

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité